لاریجانی، مشاور رهبر معظم انقلاب:
مذاکره باید بر مدار منافع باشد
علی لاریجانی که علاوه بر سابقه 12 سال حضور در جایگاه رئیس مجلس شورای اسلامی، این روزها مواضعش به اعتبار سمت مشاور رهبر معظم انقلاب به طور ویژه مورد توجه رسانههای بینالمللی قرار دارد، روز گذشته دیدگاهش پیرامون مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا را با رد هرگونه ارزشگذاری ذاتی برای مذاکره یا عدم مذاکره، اینگونه بیان کرد: «مسأله مذاکره یا عدم مذاکره و این امور، مدار منافع ملی کشور است. نه حسن ذاتی دارد و نه قبح ذاتی. زمانی که شما فکر میکنید منافع کشور باید از طریق مذاکره تأمین شود، باید توجه داشته باشید که اگر مذاکره به منافعش نرسد، دلیلی برای ادامه آن وجود ندارد.»
به گزارش ایرنا، لاریجانی در پاسخ به پرسشهایی که در مراسم گرامیداشت روز معلم در دانشگاه شاهد مطرح شد، با بیان اینکه «مذاکره به زمان و شرایط بستگی دارد و چالشی که جمهوری اسلامی ایران در مسأله هستهای با آن روبه رو شده، نه یک مسأله حقوقی بلکه ذاتاً یک مسأله سیاسی است»، گفت: «حقیقتاً این یک مسأله حقوقی نیست، زیرا اگر صرفاً آژانس بینالمللی انرژی هستهای نظر میداد، دیگر دلیلی برای مذاکره وجود نداشت.»
ایران زیر بار زور نمیرود
و تسلیم پذیر نیست
لاریجانی در عین سیاسی دانستن مسأله، با ابتنا بر نظریه واقعگرایی در روابط بینالملل، چالش هستهای موجود را چالشی برآمده از رویکرد قلدرمآبی و اعمال زور غرب دانست و گفت: «باید توجه داشت که ایرانیها تمدن عمیق و سابقهای بزرگ دارند و به همین دلیل مانند برخی کشورها نیستند که از این طریق تاریخی تسلیم شوند. آنها زیر بار زور نمیروند و تسلیم پذیر نیستند.»
مشاور رهبر معظم انقلاب در عین حال با تأکید بر تسلیم ناپذیری ایران در قبال قلدرمآبیهای آمریکا، تصریح کرد: «اینکه مذاکرهای که درحال انجام است به نتیجه برسد یا نه، بستگی دارد به اینکه چقدر انصاف و عقلانیت در اداره وضعیت جهانی وجود داشته باشد.»
وی در پاسخ به اینکه اگر شهید مطهری زنده بود، نظرشان درباره مذاکره چه بود؟ اینگونه پاسخ داد: «به نظر میرسد مبنای ایشان، عقلگرایی و سعادت جامعه بوده است. من نمیتوانم از جانب ایشان صحبت کنم، اما اگر مذاکرات جنبه ابزاری دارد و هدف نیست، باید گفت که مذاکرات باید بر مدار منافع ما باشد. ممکن است در یک زمان حکومت یا نخبگان و دانشجویان این مذاکرات را بپذیرند یا نپذیرند. این بستگی دارد به اینکه آیا از این مذاکرات نفعی برای جامعه حاصل میشود یا خیر.»
به دنبال سلاح هستهای نیستیم
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که در روزهای آغازین مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان این جملهاش بازتاب بینالمللی گسترده یافته بود که «فتوای رهبری نداشتن سلاح هستهای است، اما اگر خطایی از آمریکا صورت بگیرد، ایران با فشار مردم مجبور میشود به سمت ساخت سلاح هستهای برود»؛ روز گذشته یک بار دیگر موضع جمهوری اسلامی ایران را پیرامون سلاح هستهای اینگونه تبیین کرد: «ما دنبال این نیستیم که به سمت سلاح هستهای برویم.
اینکه دیگران از این وضعیت سوءاستفاده میکنند، واقعیتی است که باید با چشم بینا به آن نگاه کنیم. البته تصمیمگیری در این زمینه بر عهده شورای عالی امنیت ملی و رهبری است و من نظر شخصی خودم را بیان میکنم.»
لاریجانی اضافه کرد: «وقتی دشمنان اینقدر فشار میآورند جمهوری اسلامی باید به نوعی از خود دفاع کند، باید توجه داشته باشید که ما نمیتوانیم فقط در اینجا صلوات بفرستیم. جمهوری اسلامی فلج نیست و این نکته مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد.»
تقویت رابطه با همسایگان
سیاست درستی است
مشاور رهبر معظم انقلاب در پایان با طرح این سؤال که ما باید در شطرنجی که آنها برای ما طراحی کردهاند، عمل کنیم یا اینکه میدان کار خود را با همسایگان تغییر دهیم؟ گفت: «اگر شما معتقد باشید که میدانی که آنها برای ما درست کردهاند، ما را درگیر میکند، این درست نیست.
ما ممکن است با برخی کشورهای همسایه اختلافاتی داشته باشیم، اما باید درباره منافع مشترک مذاکره کنیم و سیاست جمهوری اسلامی در این زمینه که باید با همسایگان بنشینیم و مذاکره کنیم، سیاست درستی است اما ما نباید براساس طراحی و نقشههای دیگران عمل کنیم.»